Dat eten een belangrijk, sociaal aangelegenheid is op Maluku, is terug te vinden in de vele lagu-lagu die de archipel rijk is.
nona sioh mari nona makan petita rame rame è.
of het relaas van een moeilijke visvangst van een zekere bapa Ceda.
Een tragiek speelt zich af waneer hij zijn papeda “droog” tot zich moet nemen.
De eenvoud waarmee de eerste generatie op Maluku is opgegroeid wordt metaforisch weergegeven als het eten van papeda zonder vis. Bij aankomst in het koude Nederland schoot heimwee en verbondenheid in melancholieke liedjes
makan papeda sioh sondor ikan, itulah bapa punya lah piara
Papeda dingin kuahnya tomi - tomi
campur bekasang lagi cili padi
Itu makanan kami anak2 maluku
Tomi Tomi randam dikua
Papeda dingin sebalik djua
Rasa satu mau dua.
PAPEDA
Papeda is een pap die dient als basisvoeding op de Molukken en Irian Jaya en is in deze delen van Indonesië de vervanger van rijst. Papeda wordt gemaakt van sagomeel, dat met koud water wordt aangelengd tot een gladde pap. Vervolgens worden aan deze zetmeelpap voortdurend scheutjes water toegevoegd. Er moet dan constant geroerd worden om klonteren te voorkomen. De pap begint na verloop van tijd te verglazen en op te stijven. Op dat moment is de papeda klaar. Veel smaak zit er niet aan deze pap, die ook geen hoge voedingswaarde heeft. Daarom wordt papeda vaak vermengd met groenten of vis.Groentenat wordt vaak gebruikt om papeda wat pittiger te maken. En speciaal is de papeda die met kokoswater bereid en daarna met geraspte kokos vermengd is. Vis en schaaldieren worden ook vaak aan papeda toegevoegd. Gebeurt dat niet dan krijgt men te weinig belangrijke vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen binnen. Papeda wordt met een lange “pincet” van bamboe gegeten, meestal uit een gemeenschappelijke pot of ook wel uit kleinere kommen, waarin dan heel behendig met twee stokjes (niet met een lepel) wordt geschept. Papeda wordt dan uit de kommetjes geslurpt en het is geen schande dat dat wordt gehoord door de tafelgenoten
Over het algemeen genomen is het Molukse hoofdvoedsel papeda, een pap die gemaakt word van sagomeel. Voor de bereiding wordt de aru papeda gebruikt (vergelijkbaar met de Hollandse pollepel), en voor het opdienen van de papeda word de traditionele gata-gata (bamboevorken) gebruikt.
Sempe papeda
De sempe is de traditionele kom waarin de papeda word gemaakt en opgediend. De aardewerken kom wordt gemaakt van een soort rode klei vermengd met boomhars, deze wordt vervolgens in een oven afgebakken. Net zoals de gata-gata en aru papeda is de sempe onmisbaar in de Molukse keuken.
Papeda
* 1 zakje aardappelzetmeel,
* 2 dl. koud water,
* kokend water.
Het aardappelmeel in een beslagkom doen en al roerende het koude water toevoegen, zodat er een glad papje ontstaat. Vlak voor het eten flink roerend zo lang scheuten kokend water toevoegen totdat de
massa glazig is. Zolang de pap een wittige kleur heeft, is ze nog niet gaar. Omdat papeda weinig smaak heeft wordt het gekombineerd met hartige gerechten zoals Pindang Kuning
Pindang Kuning Ikan. (Gekruide,gestoofde vis).
* 2 verse schelvis, kabeljauw, makreel of poon,
* 5 pili pili of lombok
***
Een tipje van mijn schoonzus. Corrie uit Haruku. een ietsiepietsie trassie en suiker! Mespuntje!
* 1 theel. koenjit,
* 1citroen
* 2 tomaten
* 1 bouiliontablet
* 4 stengels selderij
* Half suikerklontje
* 1 grote ui,
* 3 theel. asem,zonder Pitjes
* 4 teentjes knoflook,
* 2 salamblaadjes,
* 2 stengels sereh
* 1 djeroek peroetblaadje,
* 2 plakjes. laos,
* zout naar smaak,
* 2 plakjes. djahé,
* 5 dl. water,
Maak de vis schoon en snijd hem in moten.wrijf de vis met zout en asem.Maak van de asem eerst een papje met wat warm water. Pel de ui en de knoflook, en hak ze fijn. kneus de djahé en laos. Wrijf de ui, knoflook, koenjit,(5 pili pili) en zout naar smaak fijn in de vijzel.fruit dit mengsel samen met de djahé en laos in de olie en op het laatst de stukjes tomaten toevoegen.
desgewenst kan je bij pindangkuning ook wat santen aan toevoegen, ook boontjes of witlof
Breng het water aan de kook met het fijngewreven en gekneusde kruidenmengsel, een half suikerklontje. Salamblaadjes, bouillontablet, knip de bovenste deel van de sereh stengel, kneus en knoop de stengel ,en djeroek peroetblaadjes , Daarna het citroensap. Voeg er de vis aan toe en laat dit alles circa 15 minuten stoven.en de laatste min de selderij blaadjes, de smaak moet zoet/zuur zijn
2 komentar:
salam bakudapa!!!!
Perkenalkan,
sya asli orang Ternate!!!!
Hanya mau biLang :
Ini BLOG bagus skali...
salam bakudapa!!!
saya asli oranG Ternate!!!!
Post a Comment